top of page

helyszínek:

városszerte kb. 120 helyszín

partnerek száma: 250 

látogatók száma: 60.000

feladatok

noun_back_940637.png

Design Hét Budapest

vezető kurátor − projektvezető

2008 − 2013 április

megbízó 

Magyar Formatervezési Tanács Irodája és Design Terminal Nonprofit Kft. 

 • Design Hét Budapest brand felépítése (Sztárdesigner, Vendégország, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció, DHB Gasztro állandó programsor kitalálása és megvalósítása)

 • Design Hét éves koncepciójának és tematikájának kidolgozása

 • fesztivál folyamatos fejlesztése

 • kommunikációs és média stratégia felállítása

 • pályázatok írása

 • csatlakozó intézmények és alvállalkozók bevonása

 • tenderek, szerződések bonyolítása; alvállalkozók megbízása, irányítása

 • programfüzet szerkesztése, grafikai feladatok koordinálása

 • Design Hét megvalósulás − teljes menedzsment

 • Nyitó kiállítás kurátori és projektvezetői munkái

 • Díszvendég ország programjainak szervezése

 • Sztárdesigner program kitalálása, teljes menedzsmentje

 • budget készítése és kezelése

 • a rendezvénysorozat szakmai kiértékelése, beszámolók készítése

A Design Hét rendezvénysorozatot 2004-ben indította útjára a Magyar Formatervezési Tanács; a kezdeményező a Design Terminál Nonprofit Kht volt; a védnöki szerepet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala töltötte be. A programsorozatot már indulásakor a kreatívipari szcéna legfonto-sabb hazai eseményeként sikerült pozícionálni. A Design Hét munkájába 2008 és 2013. áprilisa között vezető kurátorként-projektvezetőként kapcsolódtam be, 5 fesztivált vezettem végig; nevemhez fűződik a DHB fesztivál 10 napos eseménysorrá fejlesztése, nemzetközi presztízsének felépítése és állandó programelemeinek kitalálása: Sztárdesigner, Vendégország, Nyitott Stúdiók, vásárlási akció és DHB Gasztro. 

A fesztivál csatlakozásom évében, 2008-ban ünnepelte öt éves születésnapját. Az együttműködő partnerek számát 20%-kal növeltük és immár több, mint 70 rendezvény várta az érdeklődőket. A megnövekedett programmennyiség és az óriási érdeklődés miatt a fesztivált egy hetes programból 10 napos eseménysorrá bővítettük. 2008-ban először látogatott sztárdesigner a Design Hét hivatalos programjának részeként Magyarországra. Marcel Wanders  MOMÉ-n tartott előadása a jubileumi eseménysor szenzációja volt.

A fesztivál életében először kapott szerepet a nemzetközi kommunikáció, a világnak történő híradás; elkezdődött a fesztivál nemzetközi szinten való láthatóvá tétele és nemzetközi presztízsének felépítése. Ekkor debütált (60 bolt bevonásával), a nagysikerű Vásárlási Akció is. 2008-ban hangsúlyeltolódás következett be a Design Hét célcsoportjában, mivel egyértelműen a 20-as, 30-as éveiben járó korosztályt állítottuk a figyelmünk fókuszába.

2009-ben új vizuális identitást kapott a fesztivál és nemcsak a teljes arculata újult meg, hanem a nevét is kibővítettük a Budapest szóval, ezzel segítve az európai design hetek térképére való felkerülését. A Design Hét Budapest tovább erősödött, mind rendezvényei (87), mind együttműködő partnerei számát tekintve (163), kommunikációjának pedig minden eleme, a honlaptól kezdve a programfüzeten át egészen a napi hírlevelekig, kétnyelvűvé (magyar-angol) vált. Újdonságként szerepeltek a programsorban a Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj, valamint a saját szervezésben útjára bocsájtott Nyitott Stúdiók programok.

A műhelylátogatások során a nagyközönség 16 kortárs tervező stúdiójában nyerhetett bepillantást a designer szakma mindennapjaiba. A Nyitott Stúdiókazóta is a fesztivál egyik legnépszerűbb programeleme. A Design Terminál Versenyben című, emblematikus nyitókiállítása a hazai szellemi tőke versenyképességét járta körül, s magyar tervezők közreműködésével fejlesztett, a nemzetközi színtéren sikeresen helytálló termékeket vonultatott fel.  

A Design Hét Budapest rendezvényeinek száma 2010-ben még tovább emelkedett (120 esemény) és minden eddiginél több saját szervezésű programot kínált 60 ezer látogatója számára. A fesztivál a kreatívipar legfontosabb és egyben legrangosabb belföldi eseménysorozataként egyértelműen országos jelentőségű rendezvénnyé vált. A brand saját szervezésű, állandó programelemei, mint a Nyitott Stúdiók, a Design Túrákés a Vásárlási Akció, jelentősen továbbfejlődtek, ugyanakkor soha nem látott számú, gyerekeknek és felnőtteknek szóló kreatív workshop színesítette a kínálatot. Ebben az évben indult el

a fesztivál hivatalos Facebook oldala és a Dezeen, a világ vezető online design médiuma a fesztivál nemzetközi médiatámogatója lett. Az IKEA magyarországi megjelenésének 20 éves jubileuma alkalmából stratégiai partnerségre lépett a Design Héttel; amellett, hogy számos emlékezetes programmal jelentkeztek, kommunikációs kampányukban minden eddiginél nagyobb láthatóságot biztosítottak a fesztiválnak. 

 

A 2011. évi design fesztivál témája a Couleur Locale, azaz helyi szín, helyi árnyalat volt. Az általam rendezett nyitókiállítás 29 európai ország szakértőjével együttműködve 90 friss tárgyon keresztül mutatta meg a lokális vizuális kultúrák sajátszerűségeit, vagyis az egyes nemzetek kulturális DNS-ét. A Design

Hét Budapest történetében ilyen széles körű, egész Európát lefedő szakmai együttműködés eddig nem volt. A nagylélegzetű tárlat néhány nap alatt 15 ezer látogatót tudott megszólítani és komoly nemzetközi visszhangot kapott.

A Design Hét brandjét újabb állandó építőelemmel bővítettük azzal a céllal, hogy tovább növeljük nemzetközi presztízsét és láthatóságát, 2011-ben életre hívtuk a vendégország programsort. Ez első díszvendég a soros EU elnök Lengyelország volt. Az EU élmezőnyébe emelkedett kortárs lengyel design kiállításokon, illetve ékszer- és divatshow-val mutatkozott be; emblematikus figurái pedig Budapestre látogattak és előadásokat tartottak.

A hagyományteremtés szándékával, Design Hét Gasztro néven még egy új program indult útjára 2011-ben, és ezáltal a food design is markáns összetevőként jelent meg a fesztiválon: a designfeszt alkalmából Budapest gasztronómiai kultúrájának legprogresszívebb szereplői fejlesztettek terméket (menüt, ehető ajándéktárgyat, ételkreációt) a Design Hét számára.  

A 2012-ben immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Design Hét Budapest a főváros 120 pontján közel 130 programot kínált. A fesztivál aktuális szlogenje - Élj lassabban! - Slow Design– köré épülő nyitókiállítás több, mint 80 designalkotáson, projekten keresztül mutatta be a lassúság designkultúráját. Az általam rendezett, 12 ország legprogresszívebb designalkotásaiból válogató tárlat 15 ezer látogatót vonzott és a Design Hetek történetének legsikeresebb, legattraktívabb kiállítása volt. A 2011-ben bevezetett vendégország programot kiteljesítettük és megerősítettük, 2012-ben a fesztivál díszvendége Finnország, közelebbről a Helsinkitől mintegy 100 kilométernyire található művészfalu, a Fiskars Village volt, amely a slow life és

a slow design, valamint a design és a craft ötvözésének talán legszebb, ugyanakkor világhírű példája. Ebben az évben a fesztiválon nagyszámú külföldi vendég vett részt kiállítóként és előadóként, részint finn, részint izraeli designerek személyében. A sztárdesigner előadásokat a holland és az olasz designszcéna összetéveszthetetlenül egyéni hanggal rendelkező tervezői, Ineke Hansés Fabio Novembre prezentálták. A leglényegesebb változás, hogy az évről-évre

60 ezer fős közönséggel büszkélkedő, állami finanszírozású fesztivál a for profit résztvevők számára fizetőssé vált,

de ez egyáltalán nem vetette vissza az együttműködő partnerek számát (220 partner) és kedvét. A 2004 óta töretlenül zajló professzionális brandépítés, 

a fesztivál tartalmi fejlesztése, az egyre magasabb szakmai minőség biztosítása és a programsor európai versenyképességének növelése indokolták stratégiai döntésünk.

kiadványok

Screen Shot 2019-07-22 at 22.43.04.png
Screen Shot 2019-07-22 at 22.42.54.png
bottom of page