top of page

Download Design

kurátor − projektvezető

2015, 2016, 2017

noun_link_1043498.png
noun_back_940637.png

helyszínek: Construma – OTTHONDesign Tavasz, MONO Concept Store és Galéria, Sepsiszentgyörgyi Design Hét

partnerek: MOME, Bútorszövetség (+ 26 kivitelező faipari vállalkozás), Hungexpo

látogatók száma: 45.000 (évente)

Ez a sikeres és friss szemléletű, 3 éven keresztül zajló, kísérleti program egyrészt számos ágazati anomáliára, faipari, bútoripari és felsőoktatási problémára próbált megoldást találni, másrészt a nagyközönséghez szólt, s mindenki számára elérhetővé tette a design bútorokat.

A három év során 36 hallgató 36 bútor prototípusa valósult meg és a honlapról való letöltések száma megközelítette a 4ezret, kísérő eseményként pedig egy tucat workshopot is rendeztünk. 

  • open design koncepció kidolgozása

  • résztvevő partnerek koordinálása

  • előadások és prezentációk tartása több helyszínen

  • konzultációk MOME hallgatókkal

  • honlap koncepció és megvalósítás

  • teljes projekt menedzsment 3 éven keresztül – 3 projekt, számos kiállítás, workshopok, honlap (alvállalkozók kiválasztása és koordinálása)

  • költségvetés és ütemezés készítése

Az internet alapvető kulturális és gazdasági változásokat idézett elő a világunkban. Merőben új gazdasági modellek jöttek létre, kiépült a digitális gazdaság, és az úgynevezett digitális natívként született Y és Z generáció (Google generáció) teljesen másként fogyaszt, mint ahogy azt a szüleik tették. Számukra az első pillanattól fogva természetes, hogy mindaz az információ és tartalom, ami még nem is olyan rég exkluzívnak számított, és fizetni kellett érte, mára ingyenessé és egy gombnyomásra elérhetővé vált. Az általam kezdeményezett Download Design projekt a fenti jelenségekre adott válaszokat a sharing economy, vagyis a megosztáson alapuló gazdaság modelljét alkalmazva. 

A Download Design, mint ahogy a neve is mutatja, internetről ingyenesen letölthető gyártmányrajzokat, bútorterveket kínál bárki számára. A tervezési kiírásban kb. 50 ezer forintban maximalizáltuk a bútorok anyagköltségét, de számos olyan tárgy van, amelynél ez az összeg jóval alacsonyabb.

A projekt évről-évre új tematikával jelentkezett és egyre ötletesebb, ugyanakkor érettebb tervezői szemléletet tükröző bútorok születtek. A 2015-ös indulás témája az első otthon volt; így a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói az önálló életük megkezdéséhez terveztek bútorokat. 2016-ban az első gyerek érkezése került a fókuszba Download Design Baby címmel és 11 tárggyal bővült tovább a Download Design bútorportfólió. 2017-ben a 6-12 éves korosztály igényeire koncentráltunk, vagyis gyerekbútorok készültek kisiskolások számára. A Download Design bútorok megvalósulását minden évben asztalosipari konzulensek és egyben kivitelezők segítették, akik a Bútorszövetség tagjai közül kerülnek ki. Az eredmény évről-évre a Construma−

OTTHONDesign Tavasz kiállításon debütált. A legnépszerűbb darabokat like-olni lehet a háromnyelvű honlapon és a like-ok, illetve a letöltések száma a bútor sikerességének elvitathatatlan fokmérője. 

A projekt lényege a helyi erőforrások kihasználása és a mikrovállalkozások támogatása. A diákoknak olyan technológiákban és alapanyagokban kellett gondolkodniuk, amelyek Magyarországon, bárhol is élünk, néhány kilométeres körzetben elérhetők, megtalálhatók. Tehát a Download Design bútorok ingyenesen letölthető gyártmánytervei alapján akár a szomszédban lévő asztalosnál is megvalósítható az adott bútort, sőt számos darab egy otthoni műhelyben is elkészíthető. A lokális szemlélet mellett a környezettudatosság is alapvető szempont volt. Vagyis kevesebb szemetet termelünk, kevésbé terheljük a környezetünket, pénzt spórolunk, ha a helyben lévő lehetőségekre, forrásokra támaszkodunk. A Download Design bútoroknál nincs marketing- és csomagolóanyag költség, tervezési díj, értékesítői haszonkulcs és minimális a szállítási költség is. Mindennek köszönhetően ezek a bútorok racionális áron valósíthatók meg, gyakorlatilag két tétellel kell számolni: a bútorok anyagköltségével és az asztalos munkadíjával. A Download Design projekt kohéziós ereje a megosztás és az együttműködés eszméje volt. Annak a reménye, hogy ha a tudást, a know how-t demokratizáljuk és az eddigieknél jóval hatékonyabban próbáljuk meg elosztani, talán egy jobban működő világot tudunk teremteni és az együttműködéssel egyértelműen mindenki nyer.

bottom of page